Pensiunea Sequoia Sequoia Pension Sequoia Panzió

Despre Sequoia


Sequoia sau "Arborele Mamut" este un conifer din familia "Cupressaceae" care are genurile Sequoiadendron, Metasequoia si Sequoia. Ei sunt arbori uriasi care pot atinge varsta de 3000 de ani, ce pot avea o inaltime de peste 100 de m, un diametru al trunchiului de 13 m, o greutate de 2400 tone, situati la liziera padurilor din muntii Sierra Nevada din SUA. Arborii giganti de sequoia sunt printre cele mai inalte creatii de pe Pamant in prezent.


Numele "sequoia" este dat in cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776-1842), cel care a inventat un alfabet unic, invatand-si poporul sa citeasca si sa scrie. Una din primele carti in limba cherokee a fost Biblia (1825).


Arborii Sequoia sunt de trei tipuri: Californian Redwood (Sequoia Sempervirens), cunoscut si sub numele de Redwood, folosit des ca si conifer ornamental, Giant Sequoia (Sequoiadendron Giganteum), considerat cel mai mare copac in ceea ce priveste volumul total, fiind ocrotit prin lege si Dawn Redwood (Metasequoia), cunoscut doar ca si fosil pana in 1941 cand a fost descoperit in China.


Recordul oficial al marimii este detinut de un sequoia gigant, numit "General Sherman", ce se gaseste in Parcul National Sequoia din California. Se ridica la 83,8 m si 31,3 m circumferinta la baza este cel mai mare organism existent pe Pamant. Grosimea lui este de mai bine de zece ori decat cea a unei balene albastre. La cei 1486 metri cubi estimati el contine suficient material lemnos cat sa se poata zidi 40 de case cu cate 5 camere fiecare. Despre scoarta sa exterioara se spune ca are mai mult de 1,3m grosime. Despre General Sherman s-a crezut initial ca are o vechime de peste 6000 de ani, insa aceasta data a fost revizuita acum la doar 2150 de ani.


Cel mai inalt arbore din lume este un Sequoia sempervirens, numit Hyperion. El masoara 115 m inaltime. Acest copac a fost descoperit doar in anul 2006 in asa numitul "Redwood National Park".

Sequoia in Romania


In mod obisnuit, aceasta specie gigantica de arbori creste in padurile din Muntii Sierra Nevada, din California, la o altitudine de peste 2000 de metri. Pentru cei care nu cunosc, sau nu au avut ocazia sa intalneasca acesti giganti, pot sa ii intalneasca chiar si in Romania.


Cel mai impunator arbore din Muntii Apuseni a poposit acum mai bine de un secol la poalele Masivului Vladeasa. Rezervatia forestiera Arborele de Sequoia este situata pe "Dealul Domnului", intre comuna Sacuieu si satul Rogojel. Gal Silvestru, un baron ungur caruia ii placea sa studieze pomii, a plantat mai multe specii rare in zona, precum: sequoia, pinul negru(Pinus Nigra) si Zada (coniferul cu frunze cazatoare, cunoscuta si sub numele de Larice sau Larix Decidua). Cei doi uriasi, privesc cu nostalgie spre varful inzapezit al Vladesei visand la tinuturile nord-americane de unde au fost adusi.


Arborele de Sequoia poate fi vazut si in judetele Arad, Caras Severin si in orasele Bucuresti,Oradea.