Pensiunea Sequoia Sequoia Pension Sequoia Panzió

A Sequoia-ról


Az örökzöld mamutfenyő (parti mamutfenyő vagy tengerparti mamutfenyő, Sequoia sempervirens) a Sequoia nemzetség egyetlen élő képviselője. Régebben a lombhullató Taxodium nemzetséghez sorolták, a sempervirens (örökzöld) nevet megkülönböztetésül kapta. Az USA nyugati partjainál, Oregon állam délnyugati csücskében és Kaliforniában élnek őshonos állományai, ma már főképp nemzeti parkokban


A növényt először Juan Crespi írta le – ő 1796-ban látta meg e hatalmas fákat. Tudományos leírására 1824-ig kellett várni, ekkor az első indián ábécét kifejlesztő, az irokéz törzshöz tartozó Se-Quo-Yahról a Sequoia nevet kapta.


A 2–2,5 cm hosszú, örökzöld tűlevelek felül sötétzöldek, a fonákjukon két világos színű sáv húzódik végig. A levelek két oldalt állnak a hajtáson, ezért a hajtás lapos. Az összes környező fenyőfaj közül a mamutfenyők toboza a legapróbb. Szaporodásához elengedhetetlenek a mókusok, az apró fenyőrágó szúk és az erdőtüzek. Az örökzöld mamutfenyő ugyanis nem tudja ledobni a tobozait – ehhez kell a mókus és a bogár. A lepottyant tobozból a magok nem tudnak kijutni, amíg a tűz fel nem robbantja őket. A fák tövén végigsöprő avartűz a nagy törzseket szinte egyáltalán nem károsítja.


Sherman tábornok fája egy óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) az Egyesült Államokban. A Föld legnagyobb térfogatú fája, és a világ legnagyobb élő szervezetének tartják törzsének 1487 köbméteres kiterjedése alapján (2002-es adat). A fa a Sequoia Nemzeti Parkban található, az Óriás erdőben (Giant Forest). Korát 2300-2700 évre becsülik,magassága 83 m, kerülete a törzs aljánál 31 m.


A Hyperion óriás örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) fa Észak-Kaliforniában, a Redwood Nemzeti Parkban, amely 115,55 méteres magasságával a világ legmagasabb élő fája. A Hyperiont 2006-ban fedezte fel,

Sequoia Romániában


Általában ez a fenyőfajta Californiai Sierra Nevada erdeiben él, 2000 méteres tengerszint fölötii magasságban. Azok akik szeretnék megismerni vagy csak élőben látni egy ilyen csodás teremtményt Romániában is találnak egy pár példányt belölük..


Az Erdélyi középhegység legimpozánsabb fája már több mint egy évszázada a Vigyázó-hegység lábánál helyezkedik el. A sequoia- fa erdei rezervátum- az Úr dombján található Székelyjó község közelében. A XX. század elején Gál János földbirtokos, aki több érdekes növényt honositott meg a környéken, ültette a mai napig meglátogatható örökzöld mamutfenyőt. A két óriás nosztalgikusan tekint a Vigyázó csúcsára és közben a származási helyükről, az Észak Amerikai tájakról álmodóznak.


Sequoia fenyővel találkozhatunk Bukarestben, Nagyváradon és Arad illetve Krassó-Szörény megyében.